Open menu
Rick Tegelaar

Rick Tegelaar: “Je ziet veel technische elementen in mijn werk”

Tags: Arnhemmers

Arnhemse product designer Rick Tegelaar (32) brengt industrie en interieur samen. Sinds drie jaar ontwerpt en onderneemt hij op het cleantech campus van de toekomst: Industriepark Kleefse Waard.

Industriepark Kleefse Waard (IPKW) aan de Westervoortsedijk 73 heeft grandeur en uitstraling. Anders dan de meeste bedrijventerreinen is dit er één met sfeer. Dankzij de overwegend vooroorlogse bouw van de voormalige AKZO panden kun je hier ook rondlopen om cultuur te snuiven. Namen als de Ambachtstraat en Viscoseweg onderstrepen deze oude industriële feel. Dit alles in een eigentijdse, innovatieve vorm. Er is een windmolenpark gecreëerd in samenwerking met Gelderse basisscholen en ook staan er prototypes van duurzame containerhuisjes op het terrein die niet groter zijn dan 40 m2. Bovendien heeft IPKW grootse plannen; aan één van de bouwhekken op het park hangt een doek met de belofte dat ze in het jaar 2025 het meest duurzame bedrijventerrein van Nederland zullen zijn. Een prachtig Arnhems doel.

Creativiteit, efficiëntie en gezelligheid in pand HE

Meshmatics

Gebouw HE op het IPKW is gehuurd door dertien getalenteerde Arnhemse ontwerpers die allen werkzaam zijn op het gebied van productdesign, interieur en architectuur. Daar hebben ze de beschikking over een eigen studio en een multifunctionele werkplaats met machines die ze samen hebben aangeschaft. Eén van de ondernemers is Rick Tegelaar. Hij ontwerpt objecten

van verschillende materialen.


De laatste collectie is gemaakt van Meshmatics — een soort fijnmazig kippengaas — en een prachtige kroonluchter van dit materiaal pronkt in zijn kantoortje. Lucht, licht en vernuftig design zijn woorden die opkomen bij het zien van Ricks ontwerpen. De opleiding productdesign volgde hij op ArtEZ in Arnhem waar hij bijna zeven jaar geleden afstudeerde.


“Ik vind het heel prettig om met industriële partijen samen te werken”

“Met een aantal andere ontwerpers zat ik aan de Van Oldebarneveldtstraat in een oude school. Deze werd echter gesloopt. We deelden toen al wat machines en lunchten wel eens samen en dat soort dingen. En zo kwamen we op het idee om de samenwerking een wat concretere vorm te geven. Bovendien vind ik het heel prettig om met industriële partijen samen te werken en de verbinding met deze sector op te zoeken. Daarom hebben we besloten om hier op het IPKW met zijn allen een pand te huren en zo de machines, de kennis en ook een beetje de gezelligheid te kunnen delen. Anders zit je misschien op een steenworp afstand van elkaar en koop je allemaal een eigen zaag en boor enzovoort en ligt dat gereedschap de helft van de tijd stil. Het is veel efficiënter om dit samen te doen!”

Zelf de machines bouwen voor zijn ontwerpen

Voordat hij bij ArtEZ begon heeft Rick de opleiding industrieel ontwerpen gedaan en dáárvoor nog een jaar werktuigbouwkunde. “Al die technische elementen zitten nog steeds wel in mijn werk, ook al heb ik de kunstacademie gedaan. Voor deze gaaslamp bijvoorbeeld heb ik zelf nog een machine gebouwd om dit gaas zo nauwkeurig mogelijk te kunnen vormen, dus daar komen die skills ook weer goed van pas. Ik werk veel met materialen die in de industrie al een hele duidelijke positie hebben maar binnen het interieur nog helemaal niet. Ik vind het interessant om dat materiaal in een nieuwe context te onderzoeken en zo te ontdekken wat de nieuwe functionele en esthetische kwaliteiten zijn.”

Rick Tegelaar

“Er hangt hier een goede en progressieve sfeer en dat werkt heel goed”

Vorig jaar heeft Rick samen met de andere HE designers op de designweek in Eindhoven gestaan met ontwerpen gemaakt van Colback. Dit is een nonwoven product dat met kilometers tegelijk wordt ontwikkeld door een bedrijf dat eveneens op het IPKW huist, Low & Bonar. Uitgangspunt was het materiaal en hoe dat nieuwe waarde te geven. “Eén van de ontdekkingen was de esthetische kwaliteit van het product en die hebben we ingezet in een serie lampen om die nieuwe vorm goed te kunnen laten zien”. 

Op stapel staat een nieuwe samenwerking alweer met Low & Bonar in combinatie met een ander materiaal dat zij produceren genaamd Enka. Dit wordt gebruikt voor drainage. “Wij gaan nu kijken wat er verder nog voor mogelijkheden mee zijn. Als vormgever is het heel interessant om hier te zitten, zo tussen een hele schone en innovatieve maakindustrie. Er is een bedrijf dat werkt met hennep, en een kunststof recycle bedrijf bijvoorbeeld. Het laten maken van je product is voor een vormgever één van de grootste uitdagingen namelijk. En het is niet zo dat we direct met alle bedrijven hier iets doen, maar er hangt hier een goede en progressieve sfeer en dat werkt heel goed.”

Geboren Rotterdammer in Arnhem neergestreken

“Ik woon in Sint Marten waar ik samen met mijn vriendin een leuk hoekhuisje heb gekocht. Ik ben geboren in Rotterdam en opgegroeid in Amersfoort. Destijds ben ik voor mijn studie naar Arnhem verhuisd. Je merkt wel dat Arnhem niet het episch centrum is van het vakgebied, dus ik moet vaak naar Amsterdam of naar Eindhoven. Gelukkig staat daartegenover dat je hier midden in de natuur zit. We gaan vaak met onze hond lekker wandelen in Park Sonsbeek of naar de Posbank. Binnen vijf autominuten zit je al in de natuur. En soms is het ook wel prettig dat de ontwerp scène in Arnhem wat kleiner is zodat je er niet continu zo in ondergedompeld bent. Het is fijn om even in Amsterdam te zijn, maar ik vind het daarna ook heel lekker om weer terug te rijden. Ik kies er heel bewust voor om niet naar de grote stad te trekken.”

Rick Tegelaar

De automotive industrie lonkt

“Vooral in de zomer is hier in Arnhem elk weekend wel ergens wat te doen. Je kan je hier prima vermaken, maar ik ben zelf momenteel vooral gefocust op mijn werk om het allemaal een beetje van de grond te krijgen. De studio is fijn, de omgeving is fijn en zo’n park als het IPKW is uniek in Nederland. Dat is absoluut een reden om hier te blijven ten opzichte van Amsterdam bijvoorbeeld.”


“Wat ik nog heel interessant vind om te onderzoeken is de automotive industrie, omdat daar op dit moment zo verschrikkelijk veel aan het veranderen is. Dat product moet zichzelf opnieuw gaan definiëren met de komst van autonome en elektrische voertuigen. Het lijkt me heel erg leuk om over dat concept mee te gaan denken. Je kan zeggen: ik heb een auto nodig, maar je kan ook zeggen: ik heb vervoer nodig. Dus moet je een auto bouwen of een trein misschien? Het is best wel een moeilijke wereld, dus op dit moment is het nog meer een ambitie dan dat ik er echt al mee bezig ben. Maar af en toe is het goed om zoiets even hardop te zeggen en dan heb je zomaar kans dat er iets in die richting gebeurt!”


Tekst: Roxane Wilgenhof
Foto: Tatiana Leijn

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×