Open menu
Trolley 2.0

De transitie van Arnhem naar duurzame energiestad

Innovatie op het gebied van energie is door de wereldwijde energiecrisis nog nooit zo belangrijk geweest. We weten dat er een omslag moet komen naar duurzame energie en minder uitstoot. Maar hoe draagt Arnhem bij aan een duurzamere wereld? We nemen je mee in de transitie van Arnhem naar een duurzame energiestad!

Hoe Arnhem een energiestad werd

Arnhem is een energiestad. Molenplaats Sonsbeek is het oudste industrieterrein in Arnhem en ontstond in de 15e eeuw. Het water van de Sint Jansbeek drijft de molen aan, wat zorgt voor een duurzame productie van het meel. Naast de bekende molen in Park Sonsbeek is de elektrische trolleybus sinds 1949 niet meer weg te denken uit de stad. Sinds de jaren ‘20 vestigden belangrijke bedrijven in de energietechniek zich in de Gelderse hoofdstad. Met de komst van KEMA in 1927 kreeg Arnhem het grootste testlab in elektra ter wereld. Een andere grote partij die zich in Arnhem vestigde is TenneT. In 1969 werd de toren gebouwd die zorgt voor communicatie tussen onderstations in het hoogspanningsnet.


Energietransitie Arnhem


In de jaren daaropvolgend werd Arnhem meer en meer een broedplaats voor de energiesector. De komst van grote spelers in de energiewereld zoals KEMA en TenneT zorgden ervoor dat Arnhem een interessante vestigingsplaats werd voor andere energiebedrijven, onderwijsinstellingen en initiatieven. Daarnaast maakt de focus en steun van de gemeente op groene initiatieven, Arnhem een interessante locatie. Een goed voorbeeld hiervan is het initiatief New Energy Made in Arnhem en de komst van innovatieve werkplekken zoals Businesspark Arnhems Buiten en IPKW.


Een groen netwerk

Als we nu kijken naar de energiesector in Arnhem dan zien we veel spelers op het gebied van energievoorziening, clean mobility (waterstof, elektrische laadinfrastructuur) en circulaire economie. Bedrijven en initiatieven in de energiesector maken samen een groot groen netwerk in de stad en regio. Internationaal toonaangevende bedrijven als DNV-GL, DEKRA en Allego hebben naast KEMA, TenneT en Alliander hun hoofdkantoor in Arnhem. Andere Arnhemse bedrijven die zich specialiseren in innovaties op het gebied van energietransitie zijn Nedstack, MTSA, HyET, Hymove en HyGear


Energietransitie Arnhem

      

Internationale kansen voor de energiesector in de regio Arnhem

Niet alleen Arnhem, maar ook de regio biedt de energiesector kansen om te ontwikkelen, testen en op te schalen. Door de strategische ligging is Duitsland een interessante markt en technologiepartner voor veel bedrijven. Denk aan internationale samenwerkingen op het gebied van waterstoftransport, energieopslag voor de bebouwde omgeving en overschakeling van L-Gas naar H-Gas (L = laagcalorisch gas en H = hoogcalorisch gas, oftewel gas met een lagere of hogere energiewaarde).


Waterstof en smart grids zijn volop in ontwikkeling

Als we nu kijken naar de toekomst van de energietransitie dan zien we een verschuiving op het gebied van waterstof en smart grids. Binnen de energietransitie speelt waterstof een onmisbare rol. Zo ging eind 2019 het project H2-Drive van start in Arnhem. Dat stelt mensen in staat om met financiële steun van de gemeente en provincie een auto op waterstof te rijden. Dankzij de Arnhemse waterstofbedrijven zijn ook de eerste waterstof-elektrische bussen en een openbaar waterstoftankstation een feit. 


Energietransitie Arnhem


Daarnaast bundelen sinds vorig jaar tien Gelderse industriebedrijven en onderwijsinstellingen hun krachten. Het doel van de samenwerking is een een power-to-power installatie te bouwen van 6 megawatt op het IPKW in Arnhem. Die is goed voor de energievoorziening van ongeveer 2000  huishoudens met waterstof uit groene stroom. 


Naast waterstof zijn de innovaties in smart grid volop in ontwikkeling. Grote partijen als Alliander, Allego en TenneT werken in de regio aan het smart grid van de toekomst. Met smart grid technologie zorgen deze bedrijven voor een energienetwerk met een slim meet- en regelsysteem. Een energienetwerk waarbij gebruikers hun elektriciteit ook aan het netwerk kunnen leveren. Opslag van energie vindt lokaal plaats in batterijen in huis en elektrische auto’s. Warmtepompen, elektrische boilers, zonschakelaars voor de zonnepanelen en brandstofcellen zijn daarnaast onderdeel van het nieuwe groene huishouden. 


Wil je meer verhalen lezen over Arnhem als energiestad? Hou dan onze website en Facebook pagina in de gaten! 


Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×