Open menu
Spijkerkwartier
Spijkerkwartier

Spijkerkwartier Arnhem: van rood naar groen

Waar rode ramen plaats maakten voor statige huizen, restaurantjes en veel groen. Tags:

Het Spijkerkwartier was ooit een roemruchte Arnhemse wijk waar de prostitutie de sfeer bepaalde. Als je nu door het Spijkerkwartier loopt, zie je daar niets meer van terug. De prostitutie verdween en de rode ramen maakten plaats voor een wijk waar statige huizen, restaurants en groen de boventoon voeren.

Het Spijkerkwartier was ooit een roemruchte Arnhemse wijk waar de prostitutie de sfeer bepaalde. Als je nu door het Spijkerkwartier loopt, zie je daar niets meer van terug. De prostitutie verdween en de rode ramen maakten plaats voor een wijk waar statige huizen, restaurants en groen de boventoon voeren. Alle lagen van de bevolking wonen hier dwars door elkaar heen. Arm en rijk, jong en oud: in het Spijkerkwartier woont iedereen broederlijk naast elkaar. Dat was vroeger zo en nu nog steeds. Dat geeft deze wijk een eigen, unieke sfeer. En die kun je komen proeven.

Spijkerkwartier proeven

De wijk is groen

De Brusselse huizen staan er statig bij. Ze zijn het pronkstuk van het Spijkerkwartier én van Arnhem. Je vindt hier overal leuke restaurants en terrassen. De wijk is groen. En wordt steeds groener. Stoeptegels werden geveltuinen waardoor stokrozen en seringen nu de straten sieren. Om overtollig regenwater te verwerken, in het laag gelegen Spijkerkwartier, staken de wijkbewoners de handen uit de mouwen en legden extra bloemperken aan. Regenwater loopt nu meteen de grond in, in plaats van in de souterrains.

Wandelen door de binnentuinen

Als je nu door het Spijkerkwartier loopt, zul je mogelijk al het groen in het Spijkerkwartier niet meteen vinden. Er liggen prachtige binnentuinen verscholen achter die statige gevels. Je vindt ze als je goed kijkt. De ingang naar deze groene oases bestaat meestal uit een onopvallend steegje of een klein poortje. De binnentuinen in het Spijkerkwartier worden onderhouden door bewoners. Iedere tuin heeft daardoor een eigen karakter. In de Watertuin in de Parkstraat vind je libellen, salamanders en kikkers bij de vijvers die hier tussen de planten en struiken zijn aangelegd. De Ecologische tuin in de Prins Hendrikstraat is een heuvelachtige tuin die vol staat met inheemse planten.

Musispark

De Bestedelingentuin in de Spijkerstraat is een langgerekte tuin met een kleine speeltuin. De Achtertuin is een rustige en stille plek waar vlinders en bijen rond de vele rijkbloeiende planten vliegen. Als je hier op een bankje zit, is de stad ver weg.

Leuk weetje over de geschiedenis: in de middeleeuwen stond precies op deze plek een voedselopslagplaats: een ‘Speicher’. Je raadt het misschien al: dit is waar het Spijkerkwartier haar naam aan dankt.

Ontdek deze bijzondere wijk

Tijdens ‘Zomer in Arnhem’ kun je het Spijkerkwartier zelf (her)ontdekken via de Vakantie Puzzeltocht. In 2,5 uur ga je aan de hand van een zoekkaart en de speciale ‘Belevingsplattegrond’ op ontdekkingstocht door de wijk. Je kunt je ook laten rondleiden door een gids uit de wijk die alle geheime plekjes kent.


Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×