Open menu
Reflags Arnhem Centraal

REFLAGS: de kleurrijke stadsaankleding van Arnhem!

Tags: REFLAGS

Arnhem wordt deze zomer ondergedompeld in kleur! Onder de noemer van REFLAGS pakt Studio VOLLAERSZWART de stad in met gerecyclede vlaggen.

Arnhem Centraal, de hoofdlocaties van FDFA en State of Fashion (StoF), de binnenstad en het Modekwartier krijgen een feestelijke aankleding.


REFLAGS is een initiatief van citymarketing Arnhem en een cadeautje van de gemeente aan de jubilerende festivals in de stad. FDFA bestaat 5 jaar, StoF is voor de eerste keer, Nacht van de Mode viert de tiende verjaardag en Collectie Arnhem wordt twintig.

Volg REFLAGS en Arnhem in de miniserie

Studio VOLLAERSZWART en andere betrokkenen worden tijdens het project op de voet gevolgd. Deel 1 kan je nu bekijken:


Studio VOLLAERSZWART bestaat uit Madje Vollaers en Pascal Zwart. Ze werken inmiddels 26 jaar samen aan indrukwekkende citydressing projecten. Vanaf begin jaren negentig werken de uitvinders van citydressing aan grootschalige projecten die zich kenmerken als kleurrijke ingrepen in openbare ruimtes. Hiermee trekken ze wereldwijd de aandacht.


Een van hun meest in het oog springende projecten is Mondriaan to Dutch Design in Den Haag in 2017. Naast dit wereldwijd bekende project is het kunstenaarsduo onder andere van de aankleding van Rotterdam in het kader van de tentoonstelling van modeontwerper Jean Paul Gaultier in de Kunsthal. Studio VOLLAERSZWART focust zich de laatste jaren op duurzame citydressing projecten.

Reflags Arnhem centrum

Studio VOLLAERSZWART heeft ruim 2.000 Arnhemse vlaggen ingezameld voor het project. Daarnaast hebben ze uit hun ‘eigen collectie’ geput. In de kledingindustrie is verspilling en vervuiling een enorm probleem en StoF stelt dat aan de orde. Dat heeft Studio VOLLAERSZWART getriggerd om ook kritisch naar hun eigen industrie te kijken. Daar is het gebruikelijk om voor 1 dag of event enorme hoeveelheden banieren, vlaggen en andere aankleding te maken, om het vervolgens weg te gooien of op te slaan. REFLAGS geeft deze vlaggen een tweede leven. In het project komen onder andere vlaggen van Vitesse, Introdans, Gelredome, Made in Arnhem, PBA, Musis, Pathé en Artez terug.


REFLAGS verbindt de stad

Net als bij eerdere citydressing projecten van het kunstenaarsduo hoopt Madje dat REFLAGS een eigen leven gaat leiden. Ze hoopt dat Arnhem het project omarmt; Studio Rijn en Erren Reconditioning verwerken gebruikte stoffen tot nieuwe vlaggen en ondernemers versieren hun winkel met kleurrijke banieren en vlaggen. De panden van Dudok, gemeente en Humanoid worden ook onderdeel van REFLAGS.


Reflags Arnhem

DNA van Arnhem

Arnhem is een creatieve stad. “Ik kijk heel erg uit naar hoe Arnhem Centraal er dadelijk uitziet met die rijkdom aan kleur”, aldus burgemeester Ahmed Marcouch. Volgens Marcouch is er ook een natuurlijke match tussen Arnhem en REFLAGS. Beiden draaien om creativiteit, duurzaamheid en fashion.

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×