Open menu
Nieuw in Arnhem: Collectie de Groen

Nieuw in Arnhem: Collectie de Groen

Tags: Hotspot

Of het een droom is die uitkomt? “Nee, hier droomt geen kind van. Het begint langzaam wel de vorm van een droom aan te nemen.”

Twee jaar geleden is Marjolein de Groen (55) samen met haar partner Peter Jordaan begonnen aan het verwezenlijken van de droom waar we nu in staan: Collectie de Groen. Geen museum, “maar een collectiegebouw. Als de mensen het anders gaan noemen, is het ook goed”, aldus Marjolein.

Restroom, Maurice van Tellingen

Rustig midden in de stad

Midden in het centrum van Arnhem, tegenover de Burger King en naast de Hema, opent op 4 juni Collectie de Groen. Een plek waar Marjolein en Peter eigen werk tonen en maken maar ook met name jonge Nederlandse kunstenaars te zien zijn. Op de begane grond zit een fijn café, met een beschut terras waar je ondanks de drukte op straat, heerlijk rustig zit. De tentoonstellingen op de begane grond en in de kelder zijn vrij toegankelijk en wisselen om de drie maanden. De eerste kunstenaar die hier exposeert is Berndnaut Smilde, de Groninger die met zijn dromerige foto’s van indoor-wolken sinds 2012 internationaal hoge ogen gooit.

Interior no.47, Marleen Sleeuwits

Verhalen over kunst

“Kunst maken, kunst kopen en kunst kijken is 1 traject. Dat kunnen we hier nu laten zien aan anderen. Waarom hebben we het gekocht? Waarom hangt het hier? Dat verhaal kunnen wij nu overbrengen.” Dat gaan Peter en Marjolein ook zelf doen, op vrijdag, zaterdag en zondag geven zij rondleidingen op de 1e, 2e en 3e verdieping.


Na een uitgebreide zoektocht in en rond Arnhem, zijn ze bij de oude dansschool uitgekomen. De binnenstad kon wel een zetje gebruiken, naast alle ketens zijn er plekken nodig met een eigen identiteit. Zo wil Collectie de Groen twee doelgroepen bereiken: zij die niet zoveel met kunst hebben maar er door het cafe vanzelf mee in aanraking komen en de een grote groep mensen die liever niet meer naar de binnenstad komt. “Wij willen mensen bereiken. Onze generatie komt wel maar we willen juist de jongere generatie bereiken. Dat er allerlei avondjes in de kelder worden georganiseerd, debatten, kleine optredens. Daarom kopen we ook graag van jonge, opkomende kunstenaars. Kunst kopen is de beste manier om kunstenaars te ondersteunen. Het is ook de eerlijkste deal die er is: iemand maakt iets en iemand koopt het.”

Nieuw in Arnhem: Collectie de Groen
Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×