Open menu
Header meeschilderen wederopbouw

Activiteiten over de wederopbouw na de Slag om Arnhem

Wat weet jij van de periode na de Slag om Arnhem? Wist je dat ze Ome Joop’s Tour organiseerden voor arme kinderen die na de oorlog geen speelplek hadden? En wist je dat de stad een feest organiseerde voor de 10.000ste woning die werd gebouwd na de oorlog? In augustus, september en oktober ontdek je alles over de wederopbouw van Arnhem. Deze activiteiten vertellen het verhaal van de Arnhemse iconen die een rol speelden in het herbouwen van de stad.

Bewonder de 100 meter lange kunstwand bij Arnhem Centraal

Een 100 meter lange kunstwand in het teken van de wederopbouw na de Slag om Arnhem. Hij blijft maarliefst 2 jaar staan! 

Van 21 t/m 25 augustus 2019 schilderden we de kunstwand bij Arnhem Centraal. Het kunstwerk staat in het teken van de wederopbouwperiode na de Slag om Arnhem. Op de wand schilderden de kunstenaars FELEON en de Verfbrigade - samen met Arnhemse bewoners en betrokken partijen - vijf Arnhemse iconen die een belangrijke rol speelden in deze periode. 

Dit zijn de vijf Arnhemse iconen die op de kunstwand staan. 

Kunstwand Arnhem Centraal

      

Wandel langs iconische plekken uit de Arnhemse wederopbouwperiode

Samen met de Arnhemse stadsgildes wandel je langs iconische gebouwen uit de wederopbouwperiode. Ontdek de verhalen van vroeger en krijg een andere kijk op het huidige Arnhem! Bekijk hier wanneer jij mee kunt op ontdekkingsreis.

Rijnbrug 1945

   

Ontdek de invloed van de wederopbouw op de architectuur van nu

Arnhem, het ‘Stalingrad van het Westen’, was één van de zwaarst getroffen steden van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Arnhem lag in puin. Van alle 21.000 woningen bleken slechts 221 woningen direct bewoonbaar… Wat kunnen we over de wederopbouw leren en hoe krijgen we het erfgoed uit deze periode up-to-date? Praat en denk mee op 10 september. Iedereen is welkom.

John Frostbrug

    

Bewonder videobeelden over de Slag om Arnhem op gebouwen in de stad

Van 13 t/m 22 september bewonder je videobeelden over de Slag om Arnhem op gebouwen in de stad. De projecties zijn voor het eerst te zien op vrijdagavond 13 september tijdens de Free Your Light Walk & Run. Bij Building 026 in de Koningstraat zie je een projectie over de wederopbouw na de oorlog.

Arnhem Lights

  

Ga naar de filmavond in het FOCUS Filmtheater

Schindler’s list, Saving Private Ryan, A Bridge Too Far. Je hebt ze vast al eens gezien. Op zondag 15 september presenteert FOCUS een film van eigen bodem. In ‘Herwinnen door Werken’ fietst een jong stel in 1945 door Nederland om de verwoesting vast te leggen. Gijs Frencken, hoofdadviseur stedenbouw en landschap bij gemeente Arnhem, leidt de film in.

Schermafbeelding film 'Herwinnen door te werken'

  

Bezoek de Open monumentendag - Sonsbeek beeldententoonstelling

Op zondag 15 sept kijk je je ogen uit op de Open monumentendag. Ga mee met de rondleiding ‘Kijken naar Kunst in Sonsbeek’ en ontdek de betekenis achter de nog bestaande kunstwerken uit de Sonsbeek beeldententoonstelling (va. 1949). Startpunt: Zijpendaalseweg 24A, Arnhem.

Open Monumentendag Sonsbeek

    

Bekijk een voorstelling met persoonlijke verhalen in de Eusebiuskerk

Mensen die vroeger of onlangs de oorlog meemaakten vertellen hun verhaal in de Eusebiuskerk op 21 en 22 september. Lees hier meer.


Meer weten over de periode na de Slag om Arnhem? Bekijk hier de tijdlijn van de Arnhemse wederopbouwperiode.

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×