Open menu
John Frostbrug Slag om Arnhem — J.Th.A.v.d. Wal / Spaarnestad

Het verhaal van John Frost

Heb je het in Arnhem over ‘de oude brug’, dan weet iedere Arnhemmer dat je het over de John Frostbrug hebt. Maar wie is John Frost van de John Frostbrug? Tijd om meer te weten te komen over deze moedige man.

John Dutton Frost (ookwel Johnny)

Zijn hele naam is John Dutton Frost, maar mensen die hem goed kenden mochten hem bij zijn bijnaam “Johnny” noemen. Als jonge knaap van 20 begon zijn militaire loopbaan als tweede luitenant bij het Engelse leger. Hij klom op tot luitenant-kolonel en op 17 september 1944 vocht Frost met zijn leger aan de voet van de toenmalige Arnhemse Rijnbrug.John Dutton Frost — 27 februari 1942

Wist je dat?

De John Frostbrug vroeger de Rijnbrug of Nieuwe Rijnbrug heette? De Rijnbrug werd in 1935 officieel geopend en werd in de Tweede Wereldoorlog maar liefst twee keer verwoest. Na de wederopbouw van de brug in 1978 kreeg de brug zijn huidige naam.

Wat deed John Frost in Arnhem?

Als luitenant-kolonel van de Eerste Britse Luchtlandingsbrigade probeerde Frost de brug over de Rijn te veroveren. Hij en zijn mannen slaagden er als enigen in om de brug te bereiken. Na vier dagen vechten lukte het niet om de brug te veroveren. Zwaargewond moest Frost zich overgeven. De Slag om Arnhem was voor hem voorbij. De rest van de Tweede Wereldoorlog was Frost krijgsgevangene in handen van de Duitsers.

Majoor John Frost en genodigden bij het Airborne-monument — 16 september 1978

De wereldberoemde jachthoorn van John Frost

Naast de wereldberoemde John Frostbrug is er nog iets van de Engelse officier achtergebleven in Arnhem: zijn jachthoorn. De jachthoorn kreeg hij cadeau tijdens zijn dienst in Irak in 1938. Hij gebruikte de hoorn tijdens de Slag om Arnhem om zijn troepen te verzamelen. In juli 1945, tijdens de opruimwerkzaamheden na de oorlog, werd de jachthoorn van Frost gevonden. De vinder schonk de hoorn 52 jaar later aan het Airborne museum in Oosterbeek.

Majoor John Frost en genodigden bij het Airborne-monument — 16 september 1978

Wist je dat?

Iemand de wereldberoemde jachthoorn probeerde te stelen? Tijdens een inbraak in het Airborne museum werd de jachthoorn gestolen. De inbreker kreeg spijt en bracht de hoorn drie jaar later weer terug.

John Frost na de Tweede Wereldoorlog

John Frost overleefde de Slag om Arnhem en de rest van de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog zette Frost zijn militaire carrière voort. Op zijn 67ste ging hij als generaal-majoor met pensioen. Hij overleed op 21 mei 1993 op 80-jarige leeftijd aan een hartkwaal. Frost ligt begraven op het kerkhof van het dorpje Milland in West Sussex, Zuid-Engeland.


Het echtpaar Frost (John en Jean) beheerde een veeboerderij in West-Sussex. Na het overlijden van John Frost keerde Jean nog geregeld terug naar Arnhem. In 2004 heropende ze de opgeknapte John Frostbrug tijdens de 60-jarige herdenking van de Slag om Arnhem.

A bridge too far

De Slag om Arnhem maakte deel uit van de operatie Market Garden. Dat was een ambitieus en gewaagd plan om razendsnel de belangrijkste bruggen over de Maas, Waal en Rijn te veroveren. Zo zouden de geallieerde troepen in 1 keer door kunnen stoten naar het Ruhrgebied en zou de Tweede Wereldoorlog snel voorbij zijn.


Op 17 september 1944 landden duizenden parachutisten ten westen van Arnhem. Dagenlang vochten ze tegen het Duitse leger. John Frost slaagde er samen met zijn mannen in de brug vier dagen in handen te houden. Helaas waren de Duitse pantsertroepen te sterk en kwamen de hulptroepen niet verder dan de Waalbrug in Nijmegen. John Frost staakte de strijd en gaf zich over.

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×