Open menu
Herdenken in Arnhem, elk jaar bijzonder

Herdenken in Arnhem, elk jaar bijzonder

Nederland herdenkt op 4 mei de slachtoffers en viert op 5 mei de vrijheid. Ook in Arnhem, maar in Arnhem heeft de maand september een bijzondere plek gekregen.

Slag om Arnhem

Van 17 t/m 25 september 1944 is in en rondom Arnhem de Slag om Arnhem gevochten. Deze slag was onderdeel van operatie Market Garden, de grootste operatie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Elk jaar wordt deze slag in Arnhem herdacht, vroeger ingetogen maar de laatste jaren is het programma uitgebreid.

Wat is er allemaal te doen in september in Arnhem?

De hele maand september draait in Arnhem om de slag. Het zwaartepunt ligt natuurlijk in de week van 11 t/m 17 september, toen de Slag om Arnhem begon.

Bridge to Liberation Experience

Het hoogtepunt van de herdenkingen is de Bridge to Liberation Experience. Na de officiële herdenking in de Berenkuil en de mars over de John Frost brug met de Massed Pipes and Drums, begint om 20:30 Bridge to Liberation Experience op de Rijnkade. Inclusief indrukwekkend uitzicht op die beroemde brug.

Tijdens het event staan duizenden mensen op een historische plek stil bij wat oorlog met ze doet; wat vrijheid betekent en wordt ook bewustwording gecreëerd voor de toekomst .Het thema van deze editie is Moreel Kompas.

Een moreel kompas heeft iedereen in zich, het is het gevoel wat je hebt wanneer iets goed en iets fout is. Op basis van dit kompas maakt iedereen zijn eigen keuzes. Maar wat is nou eigenlijk goed? En wat is fout? Tijdens de oorlog waren morele dillema’s aan de orde van de dag. Kies je ervoor om weg te kijken? Of om op te staan en iets te veranderen? Zou je een keuze maken die ten koste van je familie gaat?

Rond dit thema wordt de beleving opgebouwd. Er wordt gebruik gemaakt van veel verschillende showelementen, waardoor een bezoek aan het evenement een echte ervaring wordt.

Op het programma staan o.a.: O’G3NE, Massih, Introdans en Het Gelders Orkest.

Theater na de Brug

Herdenken in Arnhem, elk jaar bijzonder

Nieuw dit jaar is Theater na de Brug. Dat is een verdiepend programma na de Bridge to Liberation Experience met aansprekende theatervoorstellingen die verschillende aspecten van oorlog en vrede belichten.


In Theater a/d Rijn, Huis Oostpool, De Waalse Kerk en het Stadstheater worden korte, intieme voorstellingen gespeeld die inhaken op de jaarlijkse herdenking van de Slag om Arnhem. Zij bieden in de vorm van korte, kleinschalige theatervoorstellingen een programma aan dat allerlei aspecten van oorlog en vrede belicht tijdens Theater Na de Brug.

Airborne Battle Wheels & Race to the Bridge

Dit is een jaarlijkse spectaculaire herdenkingstocht van oude legervoertuigen vanaf Renkum door Doorwerth en Oosterbeek naar de Arnhemse John Frostbrug. Op 16 september is de tocht en op 17 september zijn de voertuigen te bewonderen op de Jansplaats in Arnhem.


Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×