Blog
Open menu
Header Lazy King wederopbouw

Tijdlijn van de wederopbouw na de Slag om Arnhem

Een reis door de tijd Tags: Slag om Arnhem

Na de Tweede Wereldoorlog was er weinig over van Arnhem. De Gelderse hoofdstad lag letterlijk in puin. Toen veel Arnhemmers na de oorlog terugkeerden naar hun stad, ontdekten ze pas hoeveel schade er was. De tijd van de wederopbouw begon. Arnhemse iconen ontstonden en spelen vandaag de dag nog een rol in het Arnhemse straatbeeld. We nemen je mee in een reis door de tijd...

Tijdlijn Wederopbouw

      

Burgemeester Chris Matser bracht glorie terug naar de stad

Na de Slag om Arnhem was het aan burgemeester Chris Matser om de stad weer bewoonbaar te maken. Hij wilde niet alleen Arnhem snel weer opbouwen, maar ook beter maken dan voorheen. Kunst en cultuur had een warm plekje in zijn hart. Met een snelle opbouw van het Rembrandt Theater bracht hij de glorie terug naar de stad. Wist je dat Arnhem door de film manifestaties in het Rembrandt Theater zelfs de bijnaam ‘Cannes aan de Rijn’ kreeg? Lees er hier meer over.

   

Marga Klompé zette zich in voor de Arnhemmer

Niet alleen tijdens, maar ook na de Tweede Wereldoorlog zette Marga zich in voor de stad. Als dochter van een alleenstaande moeder wist ze hoe ze haar eigen boontjes moest doppen. Als je haar dagboeken leest, begrijp je waar haar strijdlust om Arnhem weer op te bouwen en de drang om mensen in nood te helpen vandaan komt. Meer weten over Marga? Lees het hier.

      

Ome Joop’s Tour: de wielerronde voor kinderen

Volwassenen waren druk met de wederopbouw van de stad. Voor speeltoestellen voor kinderen was nog geen ruimte. Joop kreeg het idee om voor deze kinderen iets te organiseren: een wielerronde. Samen met een politieagent uit de wijk zette hij de wielerronde op. En nu, 69 jaar later, fietsen honderden kinderen nog steeds mee met Ome Joop’s Tour. Meer te weten komen over Ome Joop en zijn wielerronde? Lees het hier.

    

Vitesse herbouwde stadion Monnikenhuize

In september 1944 beveelde de Duitse Wehrmacht de burgers van Arnhem om hun stad te verlaten. Dit betekende ook dat de Arnhemmers hun club achter moesten laten. Van het stadion destijds, Monnikenhuize, bleef weinig over. Kort na de bevrijding brandde het geliefde clubhuis af… Benieuwd hoe Vitesse na de Tweede Wereldoorlog haar glorie terug pakte? Leest hier verder.

      

The Lazy King kijkt uit over Arnhem, de stad die weer is opgebouwd

In 1949 vond de eerste Sonsbeektentoonstelling plaats. De tentoonstelling bracht mensen op andere gedachten na de Tweede Wereldoorlog. Voor de Sonsbeektentoonstelling ‘Grandeur’ in 2008 ontwierp de Franse kunstenaar Séchas The Lazy King. Het beeld kijkt tevreden uit over Arnhem, over de stad die weer is opgebouwd. The Lazy King laat zien dat we nu mogen luieren en genieten in het leven. Benieuwd naar de geschiedenis van de Sonsbeektentoonstelling en The Lazy King? Lees het hier.

      

Deze Arnhemse iconen vertellen de verhalen van de wederopbouw na de Slag om Arnhem. Bewonder ze op de 100 meter lange kunstwand bij Arnhem Centraal (vanaf augustus) of tijdens een wandeling door de stad. Ga mee op reis door de tijd met onze iconen tijdens een van de activiteiten.

       

Bronnen:

3 april 1945 - Eerste delen Arnhem bevrijd

Gelders Archief:  1523 - 87-0002, Gemeente Arnhem, Public Domain Mark 1.0 licentie.


1949 - Tentoonstelling ‘Parijs in Arnhem’

Gelders Archief: 1583 - 9956, Renes, CC-BY-4.0 licentie.


1954: Opening Rembrandt Theater

Filmweek Arnhem in 1977. Foto: Gelders Archief/Gerth van Roden.


1961 - Officiele opening aku fontein

Gelders Archief: 3019 - 38146, Fotograaf Akzo Nobel Nederland BV, CC-BY-4.0 licentie.


Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×