Open menu
movie

Binge jezelf de winter door met filmtips van Kim

(Programmeur Focus Filmtheater) Tags: Winter Arnhem

Zit je in de wintermaanden graag in je warme woonkamer op de bank? Dan heeft Kim van der Werff een paar super goede filmtips voor je! De programmeur bij Focus Filmtheater deelt haar favoriete titels en makers.

Filmsmaak is heel persoonlijk, maar ben je jouw persoonlijke vierkante meter en je kleedje op de bank zat? Ruil ze dan in voor een luxe stoel en het donker van een mooie bioscoopzaal!


Focus Filmtheater

1. Fanny & Alexander met Zweedse maaltijd

Kim omschrijft zichzelf als een echte ‘omnivoor’. Bladerunner, de films van de gebroeders Coen, de documentaires van Heddy Honigmann. Alles van de Japanner Kore Eda Hirokazu, zoals Shoplifters nu in Focus te zien. En het werk van Ingmar Bergman. Kim verslindt zoveel mogelijk films. Een echte klassieker van de Zweedse regisseur Ingmar Bergman kun je op 26 of 30 december bij Focus bekijken. De film heet Fanny & Alexander en is gebaseerd op het leven van de regisseur zelf. Het gaat over twee kinderen van een weduwe die met een godvrezende dominee hertrouwt. Kim vertelt waarom juist de kerstvakantie hét moment is om deze film te zien. 

“Fanny & Alexander duurt ruim drie uur. Je hebt dus wel een beetje tijd en geduld nodig. Rondom de feestdagen ben je waarschijnlijk vrij, dus dat komt mooi uit! Trouwens, een deel van het verhaal speelt zich af rond de Kerst. Sneeuwlandschappen, overdadig gedekte tafels, kerstbomen, flakkerend kaarslicht. In dat idyllische decor vertelt Bergman hoe zijn twee jonge hoofdpersonages temidden van alle familieperikelen hun kinderlijke onschuld verliezen.” 

Leuk detail: bij deze film serveert Focus | Eten + Drinken een heerlijke bijpassende Zweedse maaltijd, met Gravad Lax, Tunnbröd (Zweeds plat brood) en een bijpassend glas wijn. Smaklig måltid! 


Focus Filmtheater

2. Novecento: meeslepend en Italiaans

Ook voor Kims tweede filmtip heb je een beetje tijd en geduld nodig. Of, een beetje? Zeg maar gerust veel! De Italiaanse film Novecento duurt namelijk vijf uur. Dat maakt het wel een bijzondere belevenis, vindt Kim. 

“Ik heb deze film al vier keer gezien, maar hij blijft de moeite waard. Juist doordat ‘ie wat van je tijd in beslag neemt, wordt je helemaal meegezogen. Zo ga je helemaal op in dit dramatische familie-epos, waar twee wereldoorlogen in voorbijkomen. Hij begint rond 1900, vandaar de titel, en beslaat een periode tot ver in de twintigste eeuw. Je ziet niet alleen de personages ouder worden, maar je krijgt tegelijkertijd ook een prachtig inkijkje in de Italiaanse geschiedenis. Ik houd enorm van het werk van regisseur Bertolucci, die helaas recentelijk is overleden. Zijn films zijn zowel ontzettend mooi als betekenisvol.” 


De voorstellingen in december zitten al vol, maar op 4 januari is er nog een extra voorstelling. Om 10.30 uur begin je met deel 1 van de film, tussendoor is er een heerlijke Italiaanse lunch. Even staan: daar ben je dan volgens Kim wel aan toe. Om 14.15 uur volgt het tweede gedeelte van de film.


3. Arthouse op Netflix

Terug naar die warme woonkamer en dat kleedje op de bank. Heb je zin om thuis de beste films te ontdekken? Installeer je dan alleen of met vrienden en familie en volg Kims laatste tip! 

“Er is met de feestdagen natuurlijk van alles op tv. Ben je even klaar met de kerstklassiekers? Vanaf de bank kan filmkijken ook heel avontuurlijk zijn. Check bijvoorbeeld een paar mooie klassiekers op Netflix. Breakfast at Tiffany’s, The Godfather trilogie, maar ook de nieuwe film van de gebroeders Coen: The Ballad of Buster Scruggs. En de prettig korte serie Wanderlust die ik heel mooi vond. Ben je meer van de documentaires? Er is online veel goeds te vinden, via 2doc bijvoorbeeld. Genoeg te ontdekken!” 


Toch liever iets nieuws kijken? In de winter komen traditiegetrouw veel nieuwe films uit. Kijk op de website van Focus voor het complete overzicht. Ook voor kinderen is er in de wintermaanden veel te zien. Films zoals De Grinch, Janneman Robinson & Poeh, Minoes en Buurman & Buurman Winterpret zijn geschikt voor alle leeftijden.


Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×