Blog
Open menu
Header Vitesse wederopbouw

Arnhems icoon: Cees Meeuwsen & Vitesse

Cees Meeuwsen. Ken jij hem nog? Of ken je toevallig zijn vader, de legendarische Kees Meeuwsen, die jarenlang in het eerste van Vitesse speelde? Lees hieronder het verhaal van Cees en zijn liefde voor Vitesse.

Het debuut van Cees bij Vitesse

Net als zijn vader was Cees fervent Vitesse speler. Hij speelde maar liefst drie seizoenen voor de Ernemse club. In het seizoen van 1959/1960 maakte hij zijn debuut. 

       

De verwoesting van het clubhuis en stadion van Vitesse

In september 1944 beveelde de Duitse Wehrmacht de inwoners van Arnhem om hun stad te verlaten. Van het destijdse stadion van Vitesse, Stadion Monnikenhuize, bleef weinig over. Kort na de bevrijding brandde het geliefde clubhuis af… 


Cees was 3 jaar toen de Slag om Arnhem plaatsvond. In de jaren na de bevrijding werd de schade hersteld. In 1948 besloot de gemeenteraad een nieuw stadion voor Vitesse te bouwen. Het nieuwe stadion werd gebouwd aan de noordkant van de Monnikensteeg. 

Vitesse vroeger

Stadion Nieuw Monnikenhuize in Arnhem op een foto uit 1950. Bron: De Gelderlander

     

Opening van het nieuwe Vitesse stadion

Cees was bijzonder. Bij de opening van het nieuwe stadion op 3 september 1950 ontving het publiek hem onder luid gelach. Spelers lagen op de grond en vormden samen de letters van Vitesse. Cees had hierbij een andere rol…. Cees: “Ik kwam als een dolle van die grote betonnen trap afstormen en rende dwars over het veld heen naar al die andere jongens. De tribunes zaten vol en alle mensen schoten in de lach. ‘Ach kijk nou, dat kleine jungske is te laat’, zeiden ze tegen elkaar. Maar toen ging ik achter de laatste E op de grond liggen en rolde mezelf op. Ik was namelijk de punt achter het woord VITESSE. Sindsdien noemde iedereen me ‘de Punt’. Ze hadden mij voor die rol gekozen omdat ik de snelste was, en vrij klein van stuk.”

Vitesse de punt

Opening Stadion Nieuw Monnikenhuize, 3 september 1950. Bron: Supportersvereniging Vitesse - Ferry Reurink / foto's SV

       

Het nieuwe thuis van Vitesse: stadion Nieuw Monnikenhuize

Het stadion Nieuw Monnikenhuize, gebouwd in 1950, werd de thuishaven van voetbalclub Vitesse. In maart 1998 verhuisde Vitesse naar het Gelredome in Arnhem-Zuid. Een jaar na de verhuizing werd het oude stadion afgebroken. Het oude stadion maakte plaats voor een nieuwe, moderne woonwijk. De spelers beschreven Nieuw Monnikenhuize als een gezellige plek. Het openen van de nieuwe stadions van Vitesse en de glorie en nostalgie van de club zijn de resultaten uit de wederopbouwperiode.

Vitesse nu

Het huidige stadion van Vitesse in het Gelredome. Bron: Vitesse

      

Tegenwoordig is het Gelredome het thuishonk van Vitesse. Vitesse heeft verschillende stadions op verschillende plekken gekend, maar aan de liefde voor de club is in al die jaren nooit wat veranderd. 


Wil je meer verhalen lezen over de wederopbouw van Arnhem? Lees hier het verhaal van Ome Joop’s Tour. 


Bewonder Vitesse en andere Arnhemse iconen op de Kunstwand bij Arnhem Centraal.

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×