Open menu
Aardvarken
Aardvarken

In Arnhem vind je de kunst gewoon op straat

Van streetart tot beeldende kunst Tags:

“Arnhem maakt optimaal gebruik van zijn park en van zijn geschiedenis.” Dat was de kop van een paginagroot lyrisch artikel in de New York Times over de meest recente editie van de Sonsbeek beeldententoonstelling.

In Arnhem vind je de kunst gewoon op straat
Het lijkt misschien raar dat een internationale krant als de New York Times zoveel aandacht besteed aan een tentoonstelling aan de andere kant van de wereld, maar de beeldententoonstelling in Arnhem is alle aandacht meer dan waard.

 “De eerste Sonsbeek Beeldententoonstelling in Arnhem werd gehouden in 1949 om wat plezier terug te brengen in het door de oorlog verscheurde park. De beeldententoonstelling bevatte meer dan 200 sculpturen langs de paden van het park en werd door meer dan 100.000 bezoekers bezocht. De beeldententoonstelling begon als een zogenaamde triënnale met nieuwe werken van Henry Moore, Pablo Picasso en Auguste Rodin.” De twaalfde editie van de Sonsbeek beeldententoonstelling zou dit jaar plaatsvinden, maar dat werd in verband met het coronavirus een jaar uitgesteld. Geen nood: veel van de beelden die eerder tentoon werden gesteld, vind je gewoon op straat.

 In het centrum van Arnhem én daarbuiten. Het mooie is dat je ze zonder museumjaarkaart kunt bewonderen. De gemeente Arnhem heeft vanaf 1949 namelijk iedere keer een aantal werken van de beeldententoonstelling gekocht. Die kunstwerken zijn verspreid door de stad terug te vinden. Arnhem heeft op straat een collectie kunstwerken waar een gemiddelde museumtuin jaloers op zou zijn.

Spitting Leaders

Spiting Leaders van Fernando Sánchez Castillo

Fietsend de kunst in Arnhem bewonderen
Je kunt de beroemdste kunstwerken van Arnhem bezoeken via een speciale fietsroute die je langs kunstwerken voert die je anders niet snel zou ontdekken. De fietsroute leidt ook langs een aantal galerieën en brengt je langs de tijdelijke expositieruimte van Museum Arnhem in de Walburgiskerk.

De Groen
De Groen

Via de fietsroute kom je ook langs Collectie De Groen. Dat is ook een museum, maar geen alledaags museum. Hier wordt een buitengewone verzameling hedendaagse kunst tentoongesteld in een voormalig bankgebouw in het centrum van Arnhem. Op de begane grond zijn wisselende exposities te zien die vrij toegankelijk zijn.

Kunst in een woonwijk

Kunst vind je niet alleen in het Arnhemse centrum of in een van de vele parken in Arnhem. Ook in een woonwijk als De Laar in Arnhem-Zuid kun je verrassend veel kunst op straat ontdekken: muurschilderingen, een delfts blauw tegelplateau of de 560 meter lange Kunstboulevard die dwars door de wijk loopt.

Wijkbewoners hebben een eigen Kunstroute ontwikkeld. Wandelend door de wijk kom je langs 21 kunstwerken. Je kunt de Kunstroute ook virtueel doen via de website. Als je Zomer in Arnhem een kunstzinnig tintje wilt geven, is dit zeker de moeite waard.

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×