Open menu
Musis en Stadstheater Arnhem

5 culturele decembertips van Arjanne

(Musis en Stadstheater) Tags: Winter Arnhem

Als medewerker van het bespreekbureau van Musis en Stadstheater Arnhem heeft Arjanne Westerink veel contact met de bezoekers. Oudere Arnhemmers komen volgens Arjanne vaak voor prachtige klassieke concerten. Ook cabaret is bij bezoekers in trek: ook veel jonge mensen komen daar op af. De echte Arnhemmer is volgens Arjanne nieuwsgierig. Daarom geeft ze graag haar persoonlijke top 5 voor uitjes in december.

Kom in de stemming met de Gregoriaanse kerstsfeer van Anúna

Arjanne begint met een tip voor mensen die houden van het traditionele kerstgevoel. Het gaat om een optreden Anúna, een bijzonder koor uit Ierland. Met flakkerend kaarslicht, bijzondere gewaden en loepzuivere stemmen zetten ze op 15 december een mooie serene kerstsfeer neer bij Musis. 

Arjanne: “Zo’n voorstelling is prachtig om bijvoorbeeld met je familie heen te gaan. Allemaal even opdoffen, dan kom je helemaal in de stemming. Het koor zingt echte kerstklassiekers, zoals Silent Night en Away in a Manger, maar ook eigentijds werk. Heel verrassend.”


Puf uit van je kerstdiner bij LAVALU

Ook verrassend is LAVALU. Deze componiste, pianiste en performer heeft een opvallend uiterlijk. Een beetje Aziatisch, geboren in de States, maar woonachtig in Arnhem. Volgens Arjanne leent de muziek van LAVALU zich perfect voor intieme gezelschappen. 

Arjanne: “Haar muziek is intiem, troostend en dichtbij. Dat vind ik er zo mooi aan. Ze brengt haar gevoel heel mooi over. Ik overweeg om te gaan. LAVALU heeft twee jaar getourd en op 28 december is haar laatste concert. Thuis, in de stad waar ze woont. Laat je je graag verrassen? Ga er dan zeker heen.” 

Sven Ratzke

Over de top met Sven Ratzke

Op Eerste Kerstdag gaat Arjanne traditiegetrouw bij haar ouders op bezoek. Ieder familielid bereidt een gerecht voor. Aan het einde van de maaltijd, net na het toetje, vertelt haar vader altijd een kerstverhaal. Iedereen is dan opeens muisstil, zelfs de kleinkinderen. Die sfeer is bijna het tegenovergestelde van de sfeer tijdens de show van Sven Ratzke, op 29 december.

Arjanne: “Die gaat juist helemaal over de top. Met herkenbare nummers van Lou Reed en Ramses Shaffy ga je knallend het oude jaar uit. Denk glitters, hysterische couture en fantastisch entertainment. Ratzke combineert drama met prachtige muziek. Dat gaat van chansons, tot rock en pop. Deze keer wordt hij begeleid door een geweldige band. Voor wie deze feestmaand dus echt eens wat anders wil: er zijn nog tickets.” 

Merel Vercammen en cellist Joachim Eijlander Bach

Goed voornemen: alles begint bij Bach

Wil je ook in het nieuwe jaar meer cultuur in je leven? Goed voornemen! Volgens Arjanne kan je dan goed beginnen bij een voorstelling over Bach op 8 februari. 

Arjanne: “Het is een informatieve en interactieve voorstelling over de muziek en de persoon van Johann Sebastian Bach. Violiste Merel Vercammen en cellist Joachim Eijlander laten je kennismaken. Dat doen ze samen met Merlijn Kerkhof, Bach-kenner en auteur van bestseller ‘Alles begint bij Bach’. We hebben vaker informatieve voorstellingen, luistercursus of rondleidingen door Musis in het oude en het nieuwe gedeelte. Daar komen echt veel mensen op af. Logisch, met onze nieuwsgierige Arnhemmer!”

Je eerste goede voornemen meteen verzilveren? Dat kan hier


Magisch sfeertje in het park

Arjanne eindigt met een tip waar geen datum aan vastzit. Hoewel: je kunt ‘m wel het beste in de winter uitvoeren, vindt ze. Je hoeft er niet voor bij Musis naar binnen, maar je moet wel die kant op.

Arjanne: “Het mooie aan kunst en cultuur vind ik dat het zorgt voor verwondering. Het leuke is: verwondering vind je ook bij ons buiten in het parkje achter Musis. Ik moest pas werken bij een zondagochtendconcert. In de stad was het nog helemaal stil. De lichtblauwe lucht was net zo ijzig als de kou, maar het was prachtig. Een magisch momentje, helemaal alleen. Ik ben even blijven staan, heb genoten van de zon en ik heb een mooie foto gemaakt. Kom je dus naar een voorstelling? Loop dan zeker even een rondje.”

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×