Open menu
Canon van Nederland: laat de oermens in je los

Canon van Nederland: laat de oermens in je los

Beleef de geschiedenis in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem Tags: Hotspots

In de Canon van Nederland maak je de geschiedenis in levende lijve mee, dus trek je comfortabele kleren en schoenen maar uit de kast en duik in de Nederlandse geschiedenis.

De tien meest interessante gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis beleef je in Arnhem namelijk op een hele nieuwe, super interactieve manier.

https://vimeo.com/233465244

Van oermens tot Aletta Jacobs

De Canon van Nederland in het Nederlands Openluchtmuseum is geen stoffige tentoonstelling, waar je als bezoeker alleen maar naar oude voorwerpen kijkt. Als je het museum binnenloopt voelt alles modern aan en ruikt het er zelfs nieuw. Na het bekijken van het oudste skelet van Nederland gaat je hart sneller kloppen als je de jager in jezelf loslaat. In de tijd van de jagers en verzamelaars kon je natuurlijk niet even naar de supermarkt voor een stukje vlees. Zweetpareltjes vormen zich op je voorhoofd bij je eerste taak: het vangen van een hert. Met je voeten op een display ren je jezelf rot om sneller te zijn dan het hert. Het display waar je voor staat is zo groot dat je het lijkt alsof je midden in het bos staat.

Canon van Nederland- oudste skelet van Nederland

Even de zweetdruppeltjes wegvegen voordat je doorgaat naar het volgende ingrediƫnt; vis. Om jezelf een echt oermens te kunnen noemen steek je de armen uit de mouwen en probeer je een vis te vangen met een speer. Met het levensgrote scherm voor je neus waan je je in een houten bootje in een drassig moeras. Als je bent bijgekomen van de jacht loop je door naar een volgend tijdperk. Als je wil mag je alles in chronologische volgorde beleven, maar als je even een behoorlijk aantal eeuwen wil skippen kan dat. Je spoelt door in de tijd en zoekt even iets uit om op adem te komen. Het is 1919 en je stapt in de trein met Aletta Jacobs. Het is net alsof Aletta echt naast je komt zitten en je hoort haar praten over het vrouwenkiesrecht. Ongelooflijk hoe dichtbij de geschiedenis komt! Alles is ook nog eens binnen, ideaal voor een dagje uit met het hele gezin.

De gewone dag van toen

Wat at je in 1500 en welke kleren trok je aan in 1750? Wat deed je om de avond door te komen in 1875? Hoe communiceerde je met elkaar in 1900? Bij de Canon van Nederland krijg je geen saaie geschiedenisles maar beleef je de gewone dag van toen. Op die manier wordt geschiedenis tastbaar en blijft het beter hangen. Dingen waar je nog nooit over na hebt gedacht vragen nu je aandacht. Was de blokfluit er al in de tijd van Willem van Oranje? En de spijkerbroek in de Tweede Wereldoorlog?

Gepersonaliseerde geschiedenis

Tegenwoordig willen we alles personaliseren. We willen onze eigen Swirl samenstellen, onze eigen pizza decoreren en geen reclame kijken die niet voor ons bedoeld is. Hier haakt het Openluchtmuseum met de Canon van Nederland belevenis goed op in. Met een digitale badge stel je namelijk je persoonlijke geschiedenis-verhaal samen. Vond je de film over de slavernij erg boeiend? Heeft het drukken van een boek jouw interesse gewekt? Met je badge scan je het onderwerp en in je mailbox ontvang je meer informatie.


Ben je benieuwd of je alle 50 onderdelen van de Canon van Nederland kent? Check het hier.


Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×