Open menu
Header Marga Klompe wederopbouw

Arnhems icoon: Marga Klompé en de wederopbouw van Arnhem

Marga Klompé streed voor een welvarend Arnhem na de oorlog. Onder een schuilnaam was ze actief in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook na de Slag om Arnhem was zij een boegbeeld voor de Unie van Vrouwelijke Vrijwilligers en het Rode Kruis. Lees hier over haar inzet voor Arnhem, in en na tijden van oorlog.

De jeugd van Marga Klompé

Op 16 augustus 1912 beviel Ursula Klompé van dochter Marga. Als alleenstaande moeder slaagde Ursula erin haar kinderen naar de universiteit te sturen. Marga studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht. Als dochter van een alleenstaande moeder leerde Marga al snel hoe zij haar eigen boontjes moest doppen. 


In haar twintiger jaren had Marga, net als vele anderen, een twintigers dilemma. De rooms-katholieke opvoeding die zij van huis had meegekregen trok zij in twijfel tijdens haar studententijd in Utrecht. Hierdoor leefde Marga een aantal jaren buiten de kerk. Aan het getwijfel kwam een paar jaar later een eind. Toen ze eind twintig was, kwam ze tot de conclusie dat ze zich helemaal over wilde geven aan het rooms-katholieke geloof. Op het moment dat dit besef kwam, startte de Tweede Wereldoorlog...

Marga Klompé

Marga Klompé

    

Actief in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog

In de Tweede Wereldoorlog was Marga actief in het verzet. Bij de Duitse inval in mei 1940 verleende ze haar medewerking bij de Slag om de Grebbeberg. Onder de schuilnaam ‘Dr. Meerbergen’ verrichte ze hier koeriersdiensten. Voor, tijdens en na de oorlog bleef ze zich inzetten voor organisaties als de UVV (Unie van Vrouwelijke Vrijwilligers) en het Rode Kruis. Als je haar dagboeken leest, begrijp je waar haar strijdlust om Arnhem weer op te bouwen en de drang om mensen in nood te helpen vandaan komt. Samen met de 21-jarige Heleen, die een opleiding tot verpleegster volgde, maakte Marga tijdens de Tweede Wereldoorlog een ziekenzaal voor vluchtelingen, zieken en gewonden. De medische hulppost maakten zij in de voormalige Heilig-Hartschool aan de Bakenbergseweg.

Het UVV

Het UVV-huis in Oosterbeek nabij Arnhem in 1945. Bron: Gelders Archief.

     

Voormalig Heilig-Hartschool

Voormalig Heilig-Hartschool, Bakenbergseweg. Bron: www.arnheminbeeld.nl

      

Heilig-Hartschool nu

De Heilig-Hartschool nu, Bakenbergseweg.

     

De eerste vrouwelijke minister van Nederland

Marga haar inzet is heel belangrijk geweest voor de wederopbouw van Arnhem. In 1948 trad ze als buitenland-woordvoerster toe tot de Tweede Kamer. Ze had grote belangstelling in de mogelijkheden van Europese samenwerking. Later werd ze minister van Maatschappelijk Werk en brengt ze de Algemene Bijstandswet tot stand. Haar harde werk en inzet wordt beloond. In 1971 kreeg Marga de titel ‘minister van Staat’, een eretitel die in uitzonderlijke gevallen door de koning(in) wordt toegekend aan politici/staatslieden die geen functie meer vervullen. Een mooie beloning voor al haar inzet in de (Arnhemse) wederopbouwperiode.

Bezoek Marga Klompe

Marga als eerste vrouwelijke minister van Nederland. Hier op de foto met Burgemeester Matser. Bron: Gelders Archief.

     

Wil je meer verhalen lezen over de wederopbouw van Arnhem? Lees hier het verhaal van Burgemeester Matser.


Bewonder Marga Klompé en andere belangrijke Arnhemse iconen op de Kunstwand bij Arnhem Centraal.

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×