Open menu
Header Lazy King Sonsbeek wederopbouw

Arnhems icoon: The Lazy King & de Sonsbeektentoonstelling

De enige die áltijd blijft chillen in het Sonsbeekpark is The Lazy King. Een echt Arnhems icoon. Benieuwd wat The Lazy King en de Sonsbeektentoonstelling met de wederopbouw van de stad na de Slag om Arnhem heeft te maken? Ontdek het hier.

Het icoon van Jeanette

Jeanette woont haar hele leven al in Arnhem en maakte de wederopbouw na de Slag om Arnhem mee. Zij koos The Lazy King en de Sonsbeektentoonstelling als icoon voor de wederopbouw van de stad. Haar icoon is te zien op de 100 meter lange kunstwand bij Arnhem Centraal.

    

The Lazy King als symbool na de wederopbouwperiode

Waar in de wederopbouwperiode de Sonsbeektentoonstelling de stad weer grootser moest maken, staat The Lazy King vandaag de dag symbool voor genieten na al het gedane werk. Het beeld kijkt tevreden uit over Arnhem, over de stad die weer is opgebouwd.

    

De Sonsbeektentoonstelling verzette gedachten van getraumatiseerde Arnhemmers

Arnhemse wethouder Klompé richtte in 1949 de Sonsbeektentoonstelling op. Het doel van deze tentoonstelling was om de gedachten van de getraumatiseerde Arnhemmers te verzetten. De Sonsbeektentoonstelling in 1949 overtrof alle verwachtingen. Maar liefst 125.000 mensen bezochten het park. Vanaf dat jaar organiseerde ze iedere drie jaar een nieuwe tentoonstelling. 

Flyer eerste editie Sonsbeektentoonstelling

Folder van de eerste Sonsbeektentoonstelling: Sonsbeek & Europese beeldhouwkunst in de open lucht. Bron: www.sonsbeek.org

    

Het recht op luiheid na de oorlog

In 2008 konden we The Lazy King voor het eerst aanschouwen in het Sonsbeekpark. Tijdens de tentoonstelling met het thema ‘Grandeur’, oftewel ‘iets indrukwekkends en groots’, werd het standbeeld onthult. De Franse kunstenaar Séchas speelt met humor in op het thema. Want hoe kun je nou iets bereiken als je niets doet? Séchas vindt luiheid een belangrijk onderdeel van iets groots. Hij is van mening dat je het niet gaat maken zonder af en toe achterover te leunen. Als inspiratiebron gebruikte Séchas een boek dat geschreven is door een Franse schrijver en politicus, ‘Het recht op luiheid’. 

Kunstwand Arnhem Centraal

    

Wist je dat?

Het Sonsbeekpark is oorspronkelijk een oud beukenbos, ontworpen door rijke Engelse baronnen in de 18e eeuw.

Sonsbeekpark fontein en vijver

     

Nog steeds genieten we, net als The Lazy King, iedere dag van dit immense park, om te chillen, maar ook om dingen te ondernemen. Wil je meer verhalen lezen over de wederopbouw van Arnhem? Lees hier het verhaal van Vitesse. 


Bewonder The Lazy King en andere Arnhemse iconen bij de Kunstwand bij Arnhem Centraal.

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×