Open menu
Header Ome Joop wederopbouw

Arnhems icoon: Joop Legerstee & Ome Joop’s Tour

Ome Joop a.k.a. Joop Legerstee. Waarschijnlijk heb je zijn naam al eens gehoord. Joop Legerstee is namelijk de initiatiefnemer van Ome Joop’s Tour. Lees hier waarom Joop de beroemde wielerronde organiseerde.

De wederopbouw voor kinderen

Na de Tweede Wereldoorlog lag Arnhem in puin. Tijd en geld ging naar de wederopbouw van de stad. Kinderen hadden vaak weinig speelplekken en speelgoed om zich te vermaken. De hele zomervakantie was er voor deze kinderen weinig te doen. Joop kreeg het idee om voor deze kinderen iets te organiseren: een wielerronde. Als vlot sprekende man wist hij vrijwilligers en sponsoren om zich heen te verzamelen. 

Joop Legerstee

‘Ome’ Joop Legerstee. Bron: Arnhem2Day

    

De start van Ome Joop’s Tour

In 1950 organiseerde Joop en politieman ‘van Veldhoven’ de eerste editie van deze wielerronde. De toen nog genaamde ‘Tour der Verenigde Naties’ was geboren. De wielerronde was speciaal voor de arme kinderen uit de volksbuurten. 


De officiële naam, Tour der Verenigde Naties, wijzigde na jaren in Tour de Frats (afgeleid van de Tour de France). Sinds 1986 heet de ronde ‘Ome Joop’s Tour’. Een passende naam waarmee de man, die destijds het initiatief nam om een belangrijke stempel te drukken op dit jeugdevenement, wordt geëerd. 

Ome Joop's tour nu

Fietsende kinderen tijdens Ome Joop's Tour

     

Wist je dat?

Joop vroeger een tijdschriftenwinkel had in de Nieuwstad? Hij verkocht iedere dag kranten op station Arnhem.

Arnhem station vroeger

Stationsplein met op de achtergrond Station Arnhem, 1930-1940. Bron: Gelders archief.

       

Ome Joop is de initiatiefnemer van een van de grootste terugkerende events in Arnhem. Wil je meer verhalen lezen over de wederopbouw van Arnhem? Lees hier het verhaal van Marga Klompé. 


Bewonder Ome Joop en andere Arnhemse iconen op de Kunstwand bij Arnhem Centraal.

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×