Open menu
Header Vitesse wederopbouw

Arnhems icoon: Kees en Cees Meeuwsen & Vitesse

Vader Kees en zoon Cees Meeuwsen. Ken jij ze nog? De legendarische Kees Meeuwsen speelde jarenlang in het eerste van Vitesse en zijn zoon Cees drie seizoenen. Lees hieronder het verhaal van Kees en Cees Meeuwsen.

Het debuut van vader en zoon bij Vitesse

Net als zijn vader was Cees fervent Vitesse speler. Hij speelde maar liefst drie seizoenen voor de Ernemse club. In het seizoen van 1959/1960 maakte hij zijn debuut. Vader Kees heeft vele seizoenen bij het eerste gespeeld en staat zelfs in de top 5 meest scorende Vitessespelers aller tijden!

       

De verwoesting van het clubhuis en stadion van Vitesse

In september 1944 gaf de Duitse Wehrmacht het bevel aan de inwoners van Arnhem hun stad te verlaten. Van het destijdse stadion van Vitesse, Stadion Monnikenhuize, bleef weinig over. Kort na de bevrijding brandde het geliefde clubhuis af… 

Cees was 3 jaar toen de Slag om Arnhem plaatsvond. In de jaren na de bevrijding werd de schade hersteld. In 1948 besloot de gemeenteraad een nieuw stadion voor Vitesse te bouwen. Het nieuwe stadion werd gebouwd aan de noordkant van de Monnikensteeg. 

Vitesse vroeger

Stadion Nieuw Monnikenhuize in Arnhem op een foto uit 1950. Bron: De Gelderlander

     

Opening van het nieuwe Vitesse stadion

Cees was bijzonder. Bij de opening van het nieuwe stadion op 3 september 1950 ontving het publiek hem onder luid gelach. Als openingsact lagen de jeugdspelers van Vitesse op de grond en vormden samen de letters van Vitesse. Cees had hierbij per ongeluk een andere rol…. Cees: “Ik was te laat en kwam als een dolle van die grote betonnen trap afstormen. Dwars over het veld heen rende ik naar al die andere jongens. De tribunes zaten vol en alle mensen schoten in de lach. ‘Ach kijk nou, dat kleine jungske is te laat’, zeiden ze tegen elkaar. Maar toen ging ik achter de laatste E op de grond liggen en rolde mezelf op. Ik was namelijk de punt achter het woord VITESSE. Ze hadden mij voor die rol gekozen omdat ik de snelste was, en vrij klein van stuk.” Sindsdien werd Cees ‘de Punt’ genoemd en staat de familie Meeuwsen bekend als een echte Vitesse-familie: De legendarische Kees én Cees ‘de punt’ Meeuwsen.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 5.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; color: #fb0207}
Vitesse de punt

Opening Stadion Nieuw Monnikenhuize, 3 september 1950. Bron: Supportersvereniging Vitesse - Ferry Reurink / foto's SV

       

Het nieuwe thuis van Vitesse: stadion Nieuw Monnikenhuize

Het stadion Nieuw Monnikenhuize, gebouwd in 1950, werd de thuishaven van voetbalclub Vitesse. In maart 1998 verhuisde Vitesse naar het Gelredome in Arnhem-Zuid. Een jaar na de verhuizing werd het oude stadion afgebroken. Het oude stadion maakte plaats voor een nieuwe, moderne woonwijk. De spelers beschreven Nieuw Monnikenhuize als een gezellige plek. Het openen van de nieuwe stadions van Vitesse en de glorie en nostalgie van de club zijn de resultaten uit de wederopbouwperiode.

Tegenwoordig is het Gelredome het thuishonk van Vitesse. Vitesse heeft verschillende stadions op verschillende plekken gekend, maar aan de liefde voor de club is in al die jaren nooit wat veranderd. 

Vitesse nu

Het huidige stadion van Vitesse in het Gelredome. Bron: Vitesse

      

Nog steeds staat Vitesse stil bij de Slag om Arnhem

Tot op de dag van vandaag speelt Vitesse ieder jaar een grote rol in de herdenkingsactiviteiten van de stad. Coaches en spelers vertellen op scholen verhalen over de Tweede Wereldoorlog en de Slag om Arnhem. Traditiegetrouw speelt Vitesse de Airbornewedstrijd in september in een speciaal lichtblauw en roodbruin Airborneshirt. Hierbij zijn veteranen aanwezig en krijgen een eerbetoon.


Wil je meer verhalen lezen over de wederopbouw van Arnhem? Lees hier het verhaal van Ome Joop’s Tour. 


Bewonder Vitesse en andere Arnhemse iconen op de Kunstwand bij Arnhem Centraal.

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×